H8x12 - Space for Contemporary Art

Veroniek Van Samang in H8x12

Veroniek Van Samang in H8x12
Veroniek Van Samang

20, 21, 22 april 2018
vrijdag, zaterdag & zondag: 14u - 19u

 

Veroniek Van Samang (1988) was born in Malle and lives and works in Antwerp (Belgium). She graduated in fashion, fine arts, painting and ceramics. Today Van Samang is working as a teacher and works in her atelier in Antwerp to practice her arts.

Veroniek works mostly with oil paint on linen, but she also likes to experiment with sculpture, ceramics and installation. She looks at the world very carefully with an open eye. She likes to observe the little things around her and has a special interest in nature and ecology. She likes to question herself, life and her environment.

www.veroniekvansamang.com
 

Inspiratie haal ik uit de dingen rondom mij. Ik werk graag met gewone, alledaagse ideeën en objecten. Ook mijn materiaal zoek ik dikwijls niet te ver. Mijn werk is steeds een reactie op mijn eigen leefwereld, mijn verlangens en frustraties.

Natuur heb ik broodnodig. Het is al jaren een gemis sinds ik in de stad woon. De grijze gebouwen en vaak grijze lucht in eigen land laten bij mij een sombere sfeer achter. Mijn werk is een vlucht naar een warmere, meer vrolijke en kleurrijke manier van leven. Het is een rebellie tegen mijn eigen omgeving.

Mijn onderzoek vertrekt vanuit eigen emoties. Deze emoties bepalen niet de verftoets van het eigenlijke schilderij, zoals bij het abstract expressionisme, maar wel de inhoud of wat het schilderij wil vertellen. Mijn werk gaat over mijn visie op de maatschappij, mijn eigen leefwereld en over het standpunt dat ikzelf inneem in die wereld.

Ik focus sterk op de toeschouwer. Vanaf het moment dat het schilderij af is en zich verwijdert van de hand van de kunstenaar, heeft het nog een heel leven voor de boeg. Het moet zichzelf autonoom vertegenwoordigen zonder uitleg van de kunstenaar. Ik wil dat als mijn schilderijen het atelier verlaten, ze meer zijn dan een louter esthetisch of decoratief object.

Esthetiek ligt voor iedereen anders. Er bestaat een enorme kloof tussen de kunstenaar en de toeschouwer. Maar ook tussen kunstenaars uit verschillende disciplines en zelfs tussen twee schilders. Het schilderkundige van een schilderij blijft belangrijk voor mij, maar het bereiken van een groter of ander publiek is een probleem dat ik graag onderzoek.

Het maken van een esthetisch kunstwerk is niet mijn doel, ik zoek ook geen algemeen communicatiemiddel, ik zoek een manier om mijn gedachten en gevoelens te uiten en kritiek te geven op het sociale en het maatschappelijke.

 


 

'THE SMALL THINGS' LORE SCHUERMANS - HET MIDDELHEIM

Veroniek Van Samang (2014)

Geluk zit in de kleine dingen. een gedachte die veel mensen koesteren in tijden van overvloed. Ik voel mezelf verstikt in een bakstenen omgeving. de dwingende, draaiende molen van de maatschappij en de wansmakelijke overconsumptie dwingen mij om anders te kijken.

Terug naar de basis. wanneer ik bewust mijn kleine paradijs opzoek, een omgeving vol groen, kleur en leven, valt een last van mijn schouders. de zon op je gezicht, de wind die door de bomen waait, wolken die bewegen boven je hoofd, contact maken met de aarde, je omgeving en je voedsel.

Dit is de plek waar ik mijn inspiratie en materiaal zoek. de drang naar een eenvoudiger leven en authenticiteit is wat mijn werk voedt. de westerse wereld is alles behalve reëel en waar. meer en meer wordt het irreële, het irrationele en het immateriële belangrijker.

Ik zoek naar kleine zaken die mijn pad kruisen. ik selecteer en herinterpreteer. langzaam bouw ik aan mijn eigen waarheid. het is een rebellie tegen het snelle en gehaaste leven en de complexiteit van een hedendaags bestaan.

BijlageGrootte
artist statement 2018.pdf226.63 KB
artistic curriculum vitae 02 2018.pdf63.7 KB